Bahan-bahan yang diperlukan :
- 1 kilogram daging (dipotong lebar, bersihkan dan direbus sehingga lembut, carik-carikkan halus.
- 5 cawan santan pekat
- 1/2 cawan cili kisar
- 10 ulas bawang merah (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- 3 batang serai (dikisar)
- 2 inci halia (dikisar)
- 1 inci kunyit (dikisar)
- 1/2 cawan air asam jawa
- 1/2 cawan gula
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh ketumbar (sangai dan tumbuk)
- 1/2 sudu teh jintan manis
- 1/2 sudu teh lada sulah
- 1/2 cawan minyak masak
Cara memasak :
- Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan cili dan bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau dan garing.
- Masukkan garam, gula, air asam jawa dan gaul rata.
- Masukkan santan, daging yang telah dicarik-carik dan gaul rata.
- Masukkan ketumbar, dan gaul selalu sehingga ia kering.
- Boleh dihidangkan bersama ketupat, nasi himpit atau lemang.
Selamat mencuba. Anda dipersilakan untuk memberi komen mengenai resepi Sambal Daging Sri Puncak ini.
0 comments:
Catat Ulasan