25 November, 2009

Resepi Sambal Daging Sri Puncak

Resepi Sambal Daging Sri Puncak ini disumbangkan oleh Puan Umi Kalthom dari Taiping, Perak.

Bahan-bahan yang diperlukan :
  • 1 kilogram daging (dipotong lebar, bersihkan dan direbus sehingga lembut, carik-carikkan halus.
  • 5 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan cili kisar
  • 10 ulas bawang merah (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 3 batang serai (dikisar)
  • 2 inci halia (dikisar)
  • 1 inci kunyit (dikisar)
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh ketumbar (sangai dan tumbuk)
  • 1/2 sudu teh jintan manis
  • 1/2 sudu teh lada sulah
  • 1/2 cawan minyak masak
Cara memasak :
  1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan cili dan bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau dan garing.
  2. Masukkan garam, gula, air asam jawa dan gaul rata.
  3. Masukkan santan, daging yang telah dicarik-carik dan gaul rata.
  4. Masukkan ketumbar, dan gaul selalu sehingga ia kering.
  5. Boleh dihidangkan bersama ketupat, nasi himpit atau lemang.




Selamat mencuba. Anda dipersilakan untuk memberi komen mengenai resepi Sambal Daging Sri Puncak ini.

0 comments:

Catat Ulasan